Nieuws

8
dec

Limburg Unlimited zet nationale stappen!

Limburg Unlimited is het platform om Limburg in al haar kracht te laten zien en elkaar te ontmoeten. Kansen voor ondernemers, onderzoekers, talenten, producenten, onderwijsinstellingen, overheden en internationale gasten met een affiniteit voor innovatie en duurzame oplossingen.De plek waar kennis kan worden gedeeld en waar ondernemers worden geënthousiasmeerd om zich in Limburg te vestigen, (samen) te werken, te internationaliseren en te investeren. Waar talent zich bewust wordt van de carrièremogelijkheden die worden geboden en waar (internationale) kansen tastbaar worden.

Onlangs is het Limburg Unlimited evenement ook begonnen met het aantrekkelijk maken van het evenement voor de rest van Nederland, welke kansen liggen er voor ondernemers uit de rest van Nederland? Waarom moeten ondernemers buiten Limburg ook naar het evenement komen?  Vorige week is de nieuwe FRITS verschenen, de stadsglossy van Eindhoven en Helmond, waar Limburg Unlimited in te vinden was met een mooi artikel. Lees het artikel hier:

Laatbloeier Limburg nu aan slag
Een Limburgs evenement in een Eindhovens magazine? Dat zorgt voor wat opgetrokken wenkbrauwen. Maar de Limburgers en Zuidoost-Brabanders hebben meer gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. En wellicht nog belangrijker; ze hebben elkaar wat te bieden op business-gebied.

Niet alleen een stand
Wat dat precies is, komt eind maart tot uiting tijdens Limburg Unlimited dat georganiseerd wordt door NBI International. Dan verzamelen zich in het MECC in Maastricht tal van bedrijven, scholen, overheidsinstellingen en internationale organisaties. Ze zullen niet sec een standje bemannen, maar actief deel uitmaken van een programma om de verbinding met bezoekers aan te gaan. Hoe dat precies in zijn werk gaat, legt Jop Thissen, een van de projectmanagers uit.

„We hebben drie matchingpleinen opgezet. Een om werkzoekenden te koppelen aan werkgevers, een om internationale matchmaking mogelijk te maken en een om bedrijven met elkaar te verbinden. Bezoekers kunnen vooraf bepalen wie ze willen spreken. Het aanbod is per sector ingericht.” En dat zijn er nogal wat: Health, Smart materials, Smart services, Food, Logistiek, Maakindustrie, Werkgelegenheid, Onderwijs en Toeleveranciers b2b.

Hiermee hebben we tevens de overeenkomsten te pakken met deze regio. Eindhoven en Helmond zijn groot geworden door de makersbranche. Ook logistiek en automotive zijn goed vertegenwoordigd. Brabantse bedrijven uit deze sectoren die willen uitbreiden, vinden wellicht partners op Limburg Unlimited. Voor het bespreken van vestigingsmogelijkheden staan de provincie en verschillende Limburgse steden paraat tijdens het evenement.

Limburg on te move
Volgens NBI-directeur Chris Aelberts is Limburg een laatbloeier die inmiddels bezig is met een inhaalrace. „Met ons bedrijf brengen we buitenlandse bedrijven hier op bezoek. Het viel ons op dat buitenlandse gasten steeds vaker naar Limburg willen omdat daar een ontwikkeling gaande is. De provincie zet volop in op economische groei. Ze heeft bijvoorbeeld veel geld gestoken in de Brightlands campussen. Dat zijn de Chemelot Campus, de Health Campus, Greenport en Smart Services. Dit zijn broedplaatsen van innovatie met een internationale focus.”

Volgens Glenn Habets, eveneens project manager, is dat verder kijken dan de landsgrenzen typerend voor Limburg. „Logistiek gezien ligt de provincie natuurlijk heel gunstig. Ongeveer 350 kilometer grenst aan het buitenland en slechts 110 aan Nederland. Ze vormt een poort naar Duitsland en België. Vandaar ook dat de logistieke sector er zo sterk ontwikkeld is. Bovendien zijn veel Limburgers het gewend een mondje over de grens te spreken. Bedrijven die op zoek zijn naar meertaligen kunnen er geschikte werknemers vinden.”

Dat was voor de provincie ook een van de redenen om direct aan te haken bij het initiatief. Naast deze partner zijn er straks nog veel andere organisaties te vinden die belang hebben bij een groeiend Limburg. Onder andere het UWV, de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), Limburg Economic Development (LED) en MKB-Limburg zijn aanwezig. Die laatste houdt een congres tijdens het evenement samen met vergelijkbare organisaties uit België en Duitsland.

Er wordt nog meer kennis gedeeld in het educatieve programma van Limburg Unlimited. Zo’n dertig seminars, workshops en trainingen van diverse partners voorzien daarin. Er is bijvoorbeeld een symposium gedurende twee dagen over Foreign Direct Investment. Bezoekers kunnen per sector kiezen aan welke sessies ze willen deelnemen.

Grensoverschrijdend
Qua organisatie van deze splinternieuwe beurs kunnen de Brabanders nog wel iets leren van de Limburgers, vindt Aelberts. „Ik heb nog nooit tijdens mijn 35-jarige beurscarrière zo’n korte lijnen gehad met lokale overheden. Ik kreeg direct een contactpersoon aangewezen bij de provincie en bij de gemeente Maastricht. Daar wacht ik hier bij Brainport nog steeds op. Ook kwam ik er sneller tot concrete afspraken dan hier.” Lachend voegt hij eraan toe: „Misschien heeft het ook wel te maken met het feit dat ik in Riemst geboren ben. Dat is een Belgisch dorpje vlakbij Maastricht. Men kent mij daar nog wel.”

Aelberts en zijn kompanen zijn ervan overtuigd dat Limburg de Brabantse ondernemers heel wat te bieden heeft en andersom. Projectmanager Thissen: „Dit evenement biedt kansen om je netwerk te verbreden, in- en verkoop uit te breiden, werknemers te werven en te internationaliseren en investeren. Er worden deuren geopend die anders gesloten blijven. We overschrijden – letterlijk – grenzen.”

Wie getriggerd is door het verhaal van de Limburgers kan beginnen met het overgaan van de provinciale grens tussen Noord-Brabant en Limburg op 28 of 29 maart.

In de komende manden zal NBI International het evenement nog verder gaan promoten in de rest van Nederland op verschillende manieren. Wilt u meer informatie over het evenement, neem een kijkje op onze website: www.limburg-unlimited.com. Of neem telefonisch contact met ons op: 040 246 36 26.