Nieuws

13
dec

Werk & Leer op Limburg Unlimited – Customer Service

Het Limburg Unlimited evenement kent vijf belangrijke thema’s. Een van deze vijf thema’s is Werk & Leren. Het spreekt natuurlijk voor zich dat carrière maken een grote rol speelt op het evenement, door de groei in diverse sectoren binnen Limburg. NBI International heeft samen met UWV, Manpower en Flexpoint een programma opgezet waarin werkgevers potentiele werknemers kunnen werven en waar werkzoekende of latent zoekende kennis kunnen maken met sectoren waar vraag is naar personeel. Een van deze sectoren is Customer Service. Wij stellen alvast een van de deelnemers binnen de Customer Service sector tijdens het Werk & Leer programma aan u voor:

Customer Service Valley
Customer service is een vak: uitdagend, afwisselend en met volop carrièremogelijkheden. In Customer Service Valley werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen om Zuid-Limburg als customer service regio verder te versterken. Dat biedt kansen voor zowel werkzoekenden als voor bedrijven met een klantcontactcentrum. Arvato Benelux, DHL, gemeente Maastricht, Q-Park en VodafoneZiggo heten je samen met ROC’s Arcus en Leeuwenborgh en Hoge school Zuyd van harte welkom. Kijk op www.customerservicevalley.nl en bezoek onze experiencebox op Limburg Unlimited.

Wilt u uw bedrijf ook promoten tijdens het Werk & Leer programma op Limburg Unlimited? Of wilt u meer informatie over het evenement in het algemeen? Neem dan contact op met de organisatie of vul het deelname informatie formulier in. https://www.limburg-unlimited.com/contact/