Smart Automotive Region

Bedrijfsinformatie

Project Description

SMART AUTOMOTIVE REGION

Nieuwe materialen, andere aandrijving en veel meer ICT. Dat zijn de wezenskenmerken van de auto van de toekomst. In de Euregio zijn diverse kennisinstituten, ontwikkelingslaboratoria en productiebedrijven bezig met de ontwikkeling en productie van lichtere, sterkere en recyclebare materialen, met elektrische-, waterstof- en biomassa-aandrijving en sensortechnieken die autonoom rijden mogelijk maken. Tijdens Limburg Unlimited presenteren de regio Aachen en de Euregio zich samen als ‘smart automotive region’.

Ondersteund door Limburg Economic Development tonen bijna 20 bedrijven en kennisinstituten hun specialisme: RWTH, DSM, Intertek, Lightyear, Eurocarbon, Punch Powertrain, Brightlands Materials Center, VDL Nedcar, Claut, Polyscope, Sekisui, FEV, Imperia, Isatec, Ceracarbon, Zuyd Hogeschool, Stichting Limburg Elektrisch en AFTC.

Achtergrond

Zuid-Limburg produceert al tientallen jaren personenauto’s voor diverse opdrachtgevers, tegenwoordig BMW. Chemische multinationals leveren materialen voor de automobielindustrie en vormen samen met MKB-bedrijven een sterk netwerk van toeleveranciers op het gebied van automotive components. Ook heeft Zuid-Limburg een R&D-campus gespecialiseerd in chemie en materialen en de op een na grootste aaneengesloten chemielocatie van Europa. In Aachen bevindt zich de RWTH, de grootste technische universiteit van Europa met diverse onderzoeksinstituten. Daarnaast zijn er talloze gespecialiseerde bedrijven op het gebied van techniek, materialen en ICT.

Noord-Rijn Westfalen heeft e-mobility tot speerpunt verklaard en Aachen is volop betrokken bij deze ontwikkelingen. Er zijn grote researchinstituten op het gebied van e-mobility en autonome voertuigen en er worden –samen met de RWTH- elektrische voertuigen geproduceerd.

Kortom, een ‘smart automotive region’ met alles in huis voor de auto van de toekomst (zie ook de bijlage over de automotive sector).

Gezamenlijk initiatief

Om de kracht automotive sector in de Euregio zichtbaar te maken heeft een initiatiefgroep Limburg Unlimited aangegrepen om de sector te presenteren en een netwerk op te bouwen.

Rond de initiatiefnemers LED, Car e.V., LWV, Claut en Intertek ontstond meteen veel enthousiaste om de sector te presenteren gericht op 3 voor de toekomst belangrijke focusgebieden:

  • Aandrijving (elektrisch, waterstof)
  • IT-toepassingen (oa autonoom rijden)
  • Nieuwe materialen (lichter, sterker en recyclebaar)